Wednesday, March 9, 2011

Kilat Kasut Hitam.....

assalamualaikum...hi semua...post kali ni just nak tunjuk
dan ajau care nak kilat kasut, saje nak kongsi...
ye r korng suke kalu kluar umah g date, meeting p*m#n*s atau g temuduga dengan pakai kasut


NI???

aku jamin awek korng mesti cabut nyer...ye r mane x  nye, bf pemalas....mcm hawau..haha249x...
kalu g temuduga awal2 penemuduga tu kate "errr.....adik x pe la dah ada owng lain"...
1st impression bro penting 2....


so, macam ner nak kilatkan kasut ni...

sebelum tu korang perlukan alatan dia dulu...

barang yang perlu:
  1. Kasut (ye r ni yang nak dikilatkan)
  2. Shoe polish a.k.a pengilat kasut..(kiwi, star wax, dan pape brand)
  3. Kain pengilat, x de ko gune je baju pagoda leh je gune..
  4. Sabun
  5. Surat kabau terpakai
  6. Mancis/lighter (better lighter la)
*korang kenal kan semua benda nie..rasenye x yah la ak letak gambau, kan2

  • ok mula-mula amik kasut ko lu tngok, macam mane keadaan die...
mmm..berhabuk..kena cuci dulu
  • Mmm...pas tu amik kasut g basuh ngn sabun...(tujuan untuk buang kotor dan bekas minyak yang tidak diperlukan)
        
lupa nak bg tau guna sabun ni, 
gosok kasut dengan buih sabun tu



  • pas tu keringkan kasut tadi, 

kalau nak cepat lap dengan kain

  • sekarang, amik pengilat kasut dan ratakan kat kasut...
                
pakai tangan je..
  • sekarang jemur kasut tadi kat bawah matahari, biase akwat dari kol 11- sampai 2 petang...(2 jam pun kadang2 dah cukup....




untuk kasi pengilat tadi rata atas kasut
  • untuk langkah yang aku dah tak ingat keberapa, ialah ko layurkan kasut korang ngan api...
macam ner bro? 


k, amik surat khabar tadi,
 gulungkan pas 2 bakau ngn lightter....



sekarang, layurkan kasut...(halakan kasut tu ke api tadi) buat kat
semua bahagian....





p/s: berhati-semasa mengendalikan langkah ini...peribahasa melayu ada mengatakan, "Ya begitulah sifat api kecil jadi kawanbesar jadi lawan"....


video


  • dan langkah terakhir ialah korang kilatkan kasut dengan mengosokan kain pengilat dengan menggunakan kain pengilat, basahkan sikit kain dengan air, dan gosok guna jari...letak gak sikit pengilat kalau nak...

benda yg perlu ada...

gosok 0 shape.....

serius...kilat kasut memerlukan kesabaran yang TINGGI.....

lihat hasil nyer...
tengok, 2 minggu pon kilat lagi...

mmmm....ok, tu je tok post kali ni....rajin2  lah try ek, oooo
lgi satu, ni tuk kasut hitam je...kalu kasut putih....
x tau lak, korang leh ajau aku hihi2....thanks..

FIKIR GUNA OTAK RASA DENGAN HATI

3 comments:

  1. gila kilat. haha. eh ade soalan

    ni just untuk kasut kulit saje kan?

    ReplyDelete
  2. wahhh... buleh la hanta kat ang je pas ni

    ReplyDelete

untuk 'like' blog ni...

There was an error in this gadget