Wednesday, March 9, 2011

Kilat Kasut Hitam.....

assalamualaikum...hi semua...post kali ni just nak tunjuk
dan ajau care nak kilat kasut, saje nak kongsi...
ye r korng suke kalu kluar umah g date, meeting p*m#n*s atau g temuduga dengan pakai kasut


NI???

aku jamin awek korng mesti cabut nyer...ye r mane x  nye, bf pemalas....mcm hawau..haha249x...
kalu g temuduga awal2 penemuduga tu kate "errr.....adik x pe la dah ada owng lain"...
1st impression bro penting 2....


so, macam ner nak kilatkan kasut ni...

sebelum tu korang perlukan alatan dia dulu...

barang yang perlu:
  1. Kasut (ye r ni yang nak dikilatkan)
  2. Shoe polish a.k.a pengilat kasut..(kiwi, star wax, dan pape brand)
  3. Kain pengilat, x de ko gune je baju pagoda leh je gune..
  4. Sabun
  5. Surat kabau terpakai
  6. Mancis/lighter (better lighter la)
*korang kenal kan semua benda nie..rasenye x yah la ak letak gambau, kan2

  • ok mula-mula amik kasut ko lu tngok, macam mane keadaan die...
mmm..berhabuk..kena cuci dulu
  • Mmm...pas tu amik kasut g basuh ngn sabun...(tujuan untuk buang kotor dan bekas minyak yang tidak diperlukan)
        
lupa nak bg tau guna sabun ni, 
gosok kasut dengan buih sabun tu



  • pas tu keringkan kasut tadi, 

kalau nak cepat lap dengan kain

  • sekarang, amik pengilat kasut dan ratakan kat kasut...
                
pakai tangan je..
  • sekarang jemur kasut tadi kat bawah matahari, biase akwat dari kol 11- sampai 2 petang...(2 jam pun kadang2 dah cukup....




untuk kasi pengilat tadi rata atas kasut
  • untuk langkah yang aku dah tak ingat keberapa, ialah ko layurkan kasut korang ngan api...
macam ner bro? 


k, amik surat khabar tadi,
 gulungkan pas 2 bakau ngn lightter....



sekarang, layurkan kasut...(halakan kasut tu ke api tadi) buat kat
semua bahagian....





p/s: berhati-semasa mengendalikan langkah ini...peribahasa melayu ada mengatakan, "Ya begitulah sifat api kecil jadi kawanbesar jadi lawan"....




  • dan langkah terakhir ialah korang kilatkan kasut dengan mengosokan kain pengilat dengan menggunakan kain pengilat, basahkan sikit kain dengan air, dan gosok guna jari...letak gak sikit pengilat kalau nak...

benda yg perlu ada...

gosok 0 shape.....

serius...kilat kasut memerlukan kesabaran yang TINGGI.....

lihat hasil nyer...
tengok, 2 minggu pon kilat lagi...

mmmm....ok, tu je tok post kali ni....rajin2  lah try ek, oooo
lgi satu, ni tuk kasut hitam je...kalu kasut putih....
x tau lak, korang leh ajau aku hihi2....thanks..

FIKIR GUNA OTAK RASA DENGAN HATI

Sunday, March 6, 2011

8 step to writing short literature review....



 1. Find an article, books or related anything’s which suit     your topic proposal







2. Then, write a paragraph for each article 







3. Now decide the order of your paragraph








4. Try to relate your main idea from first paragraph to another



5. Add introductory and concluding sentences for each paragraph (helps to link your ideas)





6. Write the conclusion for your whole essay. It’s better for you to write the concluding paragraph, (try to overview your whole paper + give strong and clear statement)




7. Add your research method
8. Finally write your introduction. Try to impress them by a good introductory....


FIKIR GUNA OTAK RASA DENGAN HATI........

Saturday, March 5, 2011

5&6 mac 2011 (Sambutan Hari ulang tahun tentera darat)

assalamualaikum w.b.t. hi everyone..post tok kali ni,
post yang special untuk pahlawan-pahlawan Malaysia...
Angkatan Tentera Malaysia
well tok pengetahuan korang event ni berlangsung 2 hari, motif diorang buat ni semua sangat jelas
"untuk menghargai mereka yang pernah berjuang untuk negara". TERIMA KASIH KERANA MENJAGA KEAMANAN NEGARA KITA...

event ni start awal, seawal pukul 0745 kot.....tapi aku, kandas sampai2 je pebarisan abis sudah....mm..dalam kol 0850...x dapat nak rakam PARA DANCE....tapi sempat gak amik video GERAK KHAS buat terjunan dari heli...untuk pengetahuan korang yang x tahu pebende ak cite ni...korang layan je dulu....
logo PARA
ok aku ringkaskan la eh PARA ni merupakan unit khas yang ditubuhkan pada tahun 1988 tapi  pada tahun 1994 baru PARA briged ke-10 infantri di rasmikan oleh Tun Dr. Mahathir...PARA



sempat bgmbau ngn bro dari unit GGK
GGK(group gerak khas) tapi korang biase panggil KOMANDO.....ditubuhkan pada 1 OGOS 1965...pada mulanya nama grup ni Malaysian Special Service Group (MSSG), dan dalam tahun 1969 telah diperbesarkan menjadi satu Rejimen yang dikenali dengan nama Rejimen Pertama Gerak Khas Malaysia (1 RGKM).
kalu nak tau ni la hospital medan...



mcm kenal mamat nie, hihi2


kereta kebal pt 91m (pendekar)


pewira...huhu3


askau dari singapore


palapes um



allhamdullilah, ak memang bangga dengan Rakyat Malaysia, yang bagi sokongan kat abang-abang askau kiter nie...hihi2...

heiiii....lom abis g bukan 2 je..tngok pic kat bawah nie...nie semua gambar dari group amor, alteleri, kesihatan, jurutera tentera,semboyan,tentera udara...layan2















































































manyak lagi gambar, malas nak upload...t la ak tunjukat korang semua...serius memang happening... ops hampir terlupa, korang tengok ni macam mane GGK wat pendaratan payung terjun....

amacam bro? happening kan....credit to NAZA, FADZREEN, and least to kudin.....

WELL THAT ALL FOR THIS POST..
FIKIR GUNA OTAK RASA DENGAN HATI....

untuk 'like' blog ni...

There was an error in this gadget