Friday, September 30, 2011

KONVOKESYEN UNIVERSITI MALAYA

Assalamualaikum, salam sejahtera...post kali mengenai konvokasyen di universiti malaya...
kepada mereka yang telah berjaya menamatkan pengajian tahniah dan syabas diucapkan...

tetapii......ingat perjuangan baru sahaja bermula...
gambar hiasan
ramai yang akan menitiskan airmata kegirangan...kerana usaha yang selama ini digembling tidak sia2...

Thursday, September 29, 2011

GUGURNYA seorang lagi teman seperjuangan

assalamualaikum, rasanya dah lama aku x update blog nie...
sampai bersarang dah...k la tok pembukaan sem ni, ni
post pertama untuk sem nie...

post kali ni aku nak cerita pasal x rom8 aku kat UM,
kami join PALAPES sama2 , dok bljar satu fakulti...

Wednesday, May 25, 2011

Buang bayi dan penguguran janin...

Assalamualaikum, hype2...hi hello there world...*macam anuar hadi pulak...
haha2,
pagi tadi time lunch aku tersempak la dengan member lama aku, lama gak tak jumpa dia ni semenjak dari sekolah rendah lagi....


_________________________________________________________________
kwn: acap, lama x jumpa ko, bape ramai awek skrng?

aku: haha2, aku ada ko je aku x nampak2...haha...awek? mmm....aku nak owng, owng x nak aku...so single je sampai sekarang...(hurmmm..sori yg ni rasa mcm x yah tauk pon x pe)

kwn: haha2 apa susah, aku ada cikaro baiknya, ko nak x?

aku: eh bai sori r, yang n aku x suka, seteruk mana pon aku, aku x nak buat dosa besau(berzina). baru jumpa ko nak ajak aku bukan-bukan...

kwn: x de la, skrng ni aku ada satu port baiknyer, kat Klebang...haha2...

*petikan di atas hanya sebahagian dari perbualan aku dengan kwn aku tadi, sori x nak aibkan die so x yah tau lah sape dia nie ek....
_________________________________________________________________

Saturday, May 21, 2011

MAHARAJA LAWAK

ASSALAMUALAIKUMM....HYPE2...
ok untuk post kali ni aku nak cerita pasai
Maharaja lawak

sedau x sedau skrng dah masuk minggu ke8
maharaja lawak ni beroperasi...

MAHARAJA LAWAK

Tuesday, May 17, 2011

Menyanyi-menyanyi...

Assalamualaikum....hype2....haha2...
mmm...ari ni hari wesak, cuti tak pergi keja, so
sempat buat video untuk entry kali ni huhu2...

ok lah, untuk entry kali ni sebenarnya
aku nak citer pasal program2 realiti TV (menyanyi)
yang suatu masa aku pon penah tngok...

mcm




dan manyak lagi sebenarnya....huhu2....


ok, inilah antaranya, hiburan2 yang telah melekakan kita semua...
sedar atau tidak, ramai manusia
dari kecik hingga ke yg dah senja...
dok tengok benda nih...mmm...

mmmm...k la..
senang citer..korang tengok video nih pas tu pahamkan...
bagi pendapat korang....








Friday, May 13, 2011

TERIMA KASIH GURU...

asalamualaikum....hi semua....mmm...rasa mcm dah lama sangat x update blog nie...so berkesempatan dengan hari guru yg jatuh pada 16 mei tiap-tiap tahun nie, aku nak wish kat semua guru-guru kat luar sana, selamat hari guru...terutama untuk ayah dan akak aku...huhu...

mmmm...nak cerita pasal cikgu ni, aku masa sekolah dulu
memang pemalas sngt2...

korang mesti x caya kan...yola, korangkn x percaya aku...
huhu....

aku ingat lagi masa darjah 4, aku kat kelas 4 bijak...kat kelas ni ramai budak rajin @ pandai, mcm....
nik ihsan
fikri
madihah
amalina
atikah
hidayu
eh...dan ramai lagi le...

aku jngn citer ler...pemalas, mcm ne nak jadi pandai...
tapi aku memang sangat berterima kasih kat
 cikgu rugayah,
allhamdullilah  berkat usaha didik beliau aku  sampai kat menara gading...

haaa...korng nak tau kenape?
rasanye ramai yang saksi ketika itu huhu,

cikgu rugayah: asraf mana kerjarumah yang saya suruh siap kan?

asraf:saya tak buat cikgu....(takut)

cikgu rugayaH: seorang pergi panggil adibah(kakak aku, kelas 6 bijak)

asraf:(sudah mampus aku)

time tu cikgu rugayah datang kat aku, dia bagi teknik khas dia untuk budak2 macam aku nie....redha je masa tu...

adibah: saya cikgu...

cikgu rugayah: awak tahu kenapa saya panggil?

adibah: tak tahu cikgu.

cikgu rugayah: tanyalah adik awak tu

asraf:*membisu.........

cikgu rugayah: saya nak awak bagi tahu kat mak awak asraf tak buat.............................dan panjang ayat nye...........

kat rumah punah lah aku dibalun oleh ayah aku pulak...

teknik khas cikgu rugayah , pusing telinga aku (sampai skrng lembik telinga aku)
pas tu dia lempang aku, sampai berdegung otak aku...

kepada cikgu, terima kasih...
sampai sekarang kalau kat dalam bilik rasa macam
malas je saya, akan pial telinga sendiri pas bagi lempang sekali...
untuk motivate buat assignment atau tutorial...

kalau korang nak tahu, sebab mereka ni semua lah,
dengan izin Allah ramai insan yang berjaya kat dunia ni....
so hargai lah mereka...

kepada semua guru-guru di luar sana, mungkin satu ketika anda akan merasa penat dan menyampah dengan pelajar, tetapi percaya lah satu hari nanti mereka akan faham...

bahawa anda telah menjalankan tanggungjawab anda...

selamat hari guru.....

Wednesday, March 9, 2011

Kilat Kasut Hitam.....

assalamualaikum...hi semua...post kali ni just nak tunjuk
dan ajau care nak kilat kasut, saje nak kongsi...
ye r korng suke kalu kluar umah g date, meeting p*m#n*s atau g temuduga dengan pakai kasut


NI???

aku jamin awek korng mesti cabut nyer...ye r mane x  nye, bf pemalas....mcm hawau..haha249x...
kalu g temuduga awal2 penemuduga tu kate "errr.....adik x pe la dah ada owng lain"...
1st impression bro penting 2....


so, macam ner nak kilatkan kasut ni...

sebelum tu korang perlukan alatan dia dulu...

barang yang perlu:
  1. Kasut (ye r ni yang nak dikilatkan)
  2. Shoe polish a.k.a pengilat kasut..(kiwi, star wax, dan pape brand)
  3. Kain pengilat, x de ko gune je baju pagoda leh je gune..
  4. Sabun
  5. Surat kabau terpakai
  6. Mancis/lighter (better lighter la)
*korang kenal kan semua benda nie..rasenye x yah la ak letak gambau, kan2

  • ok mula-mula amik kasut ko lu tngok, macam mane keadaan die...
mmm..berhabuk..kena cuci dulu
  • Mmm...pas tu amik kasut g basuh ngn sabun...(tujuan untuk buang kotor dan bekas minyak yang tidak diperlukan)
        
lupa nak bg tau guna sabun ni, 
gosok kasut dengan buih sabun tu



  • pas tu keringkan kasut tadi, 

kalau nak cepat lap dengan kain

  • sekarang, amik pengilat kasut dan ratakan kat kasut...
                
pakai tangan je..
  • sekarang jemur kasut tadi kat bawah matahari, biase akwat dari kol 11- sampai 2 petang...(2 jam pun kadang2 dah cukup....




untuk kasi pengilat tadi rata atas kasut
  • untuk langkah yang aku dah tak ingat keberapa, ialah ko layurkan kasut korang ngan api...
macam ner bro? 


k, amik surat khabar tadi,
 gulungkan pas 2 bakau ngn lightter....



sekarang, layurkan kasut...(halakan kasut tu ke api tadi) buat kat
semua bahagian....





p/s: berhati-semasa mengendalikan langkah ini...peribahasa melayu ada mengatakan, "Ya begitulah sifat api kecil jadi kawanbesar jadi lawan"....




  • dan langkah terakhir ialah korang kilatkan kasut dengan mengosokan kain pengilat dengan menggunakan kain pengilat, basahkan sikit kain dengan air, dan gosok guna jari...letak gak sikit pengilat kalau nak...

benda yg perlu ada...

gosok 0 shape.....

serius...kilat kasut memerlukan kesabaran yang TINGGI.....

lihat hasil nyer...
tengok, 2 minggu pon kilat lagi...

mmmm....ok, tu je tok post kali ni....rajin2  lah try ek, oooo
lgi satu, ni tuk kasut hitam je...kalu kasut putih....
x tau lak, korang leh ajau aku hihi2....thanks..

FIKIR GUNA OTAK RASA DENGAN HATI

Sunday, March 6, 2011

8 step to writing short literature review....



 1. Find an article, books or related anything’s which suit     your topic proposal







2. Then, write a paragraph for each article 







3. Now decide the order of your paragraph








4. Try to relate your main idea from first paragraph to another



5. Add introductory and concluding sentences for each paragraph (helps to link your ideas)





6. Write the conclusion for your whole essay. It’s better for you to write the concluding paragraph, (try to overview your whole paper + give strong and clear statement)




7. Add your research method
8. Finally write your introduction. Try to impress them by a good introductory....


FIKIR GUNA OTAK RASA DENGAN HATI........

Saturday, March 5, 2011

5&6 mac 2011 (Sambutan Hari ulang tahun tentera darat)

assalamualaikum w.b.t. hi everyone..post tok kali ni,
post yang special untuk pahlawan-pahlawan Malaysia...
Angkatan Tentera Malaysia
well tok pengetahuan korang event ni berlangsung 2 hari, motif diorang buat ni semua sangat jelas
"untuk menghargai mereka yang pernah berjuang untuk negara". TERIMA KASIH KERANA MENJAGA KEAMANAN NEGARA KITA...

event ni start awal, seawal pukul 0745 kot.....tapi aku, kandas sampai2 je pebarisan abis sudah....mm..dalam kol 0850...x dapat nak rakam PARA DANCE....tapi sempat gak amik video GERAK KHAS buat terjunan dari heli...untuk pengetahuan korang yang x tahu pebende ak cite ni...korang layan je dulu....
logo PARA
ok aku ringkaskan la eh PARA ni merupakan unit khas yang ditubuhkan pada tahun 1988 tapi  pada tahun 1994 baru PARA briged ke-10 infantri di rasmikan oleh Tun Dr. Mahathir...PARA



sempat bgmbau ngn bro dari unit GGK
GGK(group gerak khas) tapi korang biase panggil KOMANDO.....ditubuhkan pada 1 OGOS 1965...pada mulanya nama grup ni Malaysian Special Service Group (MSSG), dan dalam tahun 1969 telah diperbesarkan menjadi satu Rejimen yang dikenali dengan nama Rejimen Pertama Gerak Khas Malaysia (1 RGKM).
kalu nak tau ni la hospital medan...



mcm kenal mamat nie, hihi2


kereta kebal pt 91m (pendekar)


pewira...huhu3


askau dari singapore


palapes um



allhamdullilah, ak memang bangga dengan Rakyat Malaysia, yang bagi sokongan kat abang-abang askau kiter nie...hihi2...

heiiii....lom abis g bukan 2 je..tngok pic kat bawah nie...nie semua gambar dari group amor, alteleri, kesihatan, jurutera tentera,semboyan,tentera udara...layan2















































































manyak lagi gambar, malas nak upload...t la ak tunjukat korang semua...serius memang happening... ops hampir terlupa, korang tengok ni macam mane GGK wat pendaratan payung terjun....

amacam bro? happening kan....credit to NAZA, FADZREEN, and least to kudin.....

WELL THAT ALL FOR THIS POST..
FIKIR GUNA OTAK RASA DENGAN HATI....

untuk 'like' blog ni...

There was an error in this gadget